Đumbir

14-10-2016
 / 5.0
Prijavi se, kako bi mogao ocijeniti ovaj članak! Prijava/Registracija
Što možete postići uzimanjem đumbira
  • Đumbir je više od začina: uzimanje đumbira ima nekoliko pozitivnih učinaka.


Kratak pregled

Đumbir je podanak biljke Zingiber Officinale. Ova je višegodišnja biljka autohtona vrsta područja jugozapadne obale Indije i Malabarske obale. Već se tisućama godina upotrebljava kao biljka i začin u Kini i Indiji. Jedan je od najcjenjenijih i najpopularnijih začina diljem svijeta. Međutim, ne upotrebljava se tako često u Europi, iako se u doba Rimskoga Carstva smatrao važnom namirnicom.

Korijen đumbira zapravo nije korijen. To je podanak odnosno podzemni dio stabljike. Može se „brati” cijelu godinu ovisno o lokaciji. Može se brati već 5 mjeseci nakon sadnje. Sirup od đumbira ili kristalizirani đumbir dobivaju se od biljaka koje su rano ubrane. Biljke koje se kasnije beru uglavnom se prodaju svježe. Što je duže pod zemljom, to postaje sve pikantniji i bolji za homeopatsku primjenu.

Moguće upotrebe

Mnogi vole sirov đumbir. Neki ga drže u vodi nekoliko sati i dodaju obrocima prije konzumacije. Dodavanjem đumbira hrana postaje svježija, pikantnija i ljuća. Kuhanjem se gubi svježina, a pojačava se pikantan i ljut okus. Đumbir se često upotrebljava u mljevenom obliku te se dodaje curryju ili drugim jelima sa začinjenom tjesteninom.

Komadići se đumbira često upotrebljavaju kao začin jelima koja se moraju dugo kuhati na pari. Komadići đumbira polako ispuštaju svoju aromu te su stoga savršeni za ovakvu pripremu jela.

Čaj od đumbira dobiva se kuhanjem svježih komadića đumbira nekoliko minuta. To je zdravo i pikantno piće idealno za uklanjanje neugodnih posljedica tropske i hladne klime.

Ako se uzima prije dugog putovanja, može umanjiti simptome morske bolesti. Također pomaže u liječenju probavnih smetnji, prehlade ili glavobolje; njime se može smanjiti znojenje, osvježiti dah, a usto služi i kao afrodizijak. Ako se upotrebljava kao kupka za stopala, hladni čaj od đumbira može ublažiti osjećaj žarenja i svrbeža kod atletskog stopala.

Đumbir se često upotrebljava za liječenje obične prehlade. Može poslužiti i kao lijek protiv bolova, ima antivirusna svojstva, njime se može smanjiti krvni tlak i spriječiti ateroskleroza. Nadalje, uz pomoć đumbira čiste se crijeva, smanjuju grčevi, stimulira cirkulacija krvi i ubrzava metabolizam.

Mnogi se njim služe kako bi izliječili kolitis, mučninu, plinove, probavne smetnje, sindrom prenadraženog crijeva, jutarnje mučnine, proljev, vrućicu ili glavobolju. Ima pozitivan učinak na želudac zato što povećava razinu pH želučanih kiselina i smanjuje zakiseljavanje. Na taj se način usporava probava i povećava aktivnost probavnih enzima.

Đumbir se također upotrebljava za postizanje boljeg raspoloženja. Cineol sadržan u đumbiru može ublažiti stres. Stoga se nemojte iznenaditi ako vam doktor preporuči da popijete pivo od đumbira nakon napornog dana.

Ako se uzima u normalnim količinama, ne uzrokuje nuspojave. Nema podataka o interakciji đumbira s lijekovima.


Slični članci
Iako citrulin nije esencijalna aminokiselina, ne može se naći u našoj svakodnevnoj hrani u velikim količinama. Ipak, od ključne je važnosti za nekoliko biološki...

Imaš li pitanje vezano za ovaj članak? Postavi ga!

Nakon registracije prijavljeni korisnici mogu postavljati pitanja!
Molimo, prijavi se!