Jesu li sojini proteini štetni za muškarce? Provjerite!

 / 4.3
Prijavi se, kako bi mogao ocijeniti ovaj članak! Prijava/Registracija

Veganska i vegetarijanska prehrana sve su popularnije kod žena i muškaraca. Oni koji ne mogu živjeti bez mesa mogu im biti zahvalni jer će zbog njih biti ubijeno puno manje životinja u svijetu, a ogroman ekološki otisak čovječanstva bit će nešto manji.

Zahvaljujući produbljivanju znanja čovječanstva i evoluirajuće znanosti, gotovo svakodnevno učimo nove stvari. Znamo da je konzumacija prevelikih količina mesa štetno za naše zdravlje. Također znamo da je stoka "motor" globalnog zatopljenja zbog konzumacije mesa.

Ako želimo da ljudi žive punopravni i kvalitetni život za 100 godina, onda - prema znanstvenicima - sada moramo promijeniti mnoge stvari. To uključuje i potrošnju mesa.

Problem je u tome da ako želite dobiti što je više moguće mišića, morate jesti puno proteina. Praktično iskustvo pokazuje da ljudi koji konzumiraju meso dobivaju više mišićne mase od vegetarijanaca, te da je protein sirutke (dobiven iz mlijeka) kralj svih proteina. Nemojte nas krivo shvatiti: vegetarijanci mogu izgraditi nevjerojatnu figuru, ali brzina i kvaliteta njihovog razvoja je daleko od optimalnog, uglavnom zbog nedostatka mesa i proteina sirutke.

Ali što ako netko ne podnosi proteine sirutke zbog netolerancije na laktozu? Onda moraju konzumirati biljne proteinske praškove, bez obzira na to brinu li se o budućnosti našeg planeta ili životinja ili ne.

Jedan od najboljih biljnih proteina je soja.

Strah od soje

Prehrana biljnog izvora i dalje je kontroverzno pitanje. Mnogi je kritiziraju, ali otprilike isti broj ljudi je promiče. Postoji mnogo praznovjerja ili užasnih priča o soji. Na primjer, može smanjiti razinu testosterona ili čak uzrokovati probleme s erekcijom kod muškaraca.

Sve te priče o užasima su posljedica činjenice da soja sadrži izoflavone, koji se nazivaju i fitoestrogeni, koji se vežu za receptore estrogena u muškaraca i žena. Ali kako sve to može utjecati na ljudsko tijelo i hormonsku ravnotežu? Može li soja zapravo potisnuti razinu testosterona i povećati razinu estrogena?

Na naša pitanja dobili smo jasan odgovor.

Mnoga istraživanja već su provedena na ovom području, ali nijedno od njih nije bilo tako veliko kao ono o kojem govorimo u ovom članku. Riječ je o meta-analizi koja je proučavala prethodna istraživanja (točno 15) i otkrila njihove moguće pogreške i poveznice.

Rezultati

Dozvolite nam da citiramo iz istraživanja:

Meta-analiza 15-ak istraživanja pokazala je da suplementacija soje nije imala značajan učinak na ukupni testosteron, slobodni testosteron ili globulin koji veže spolne hormone (SHBG).

Ova su istraživanja proučavala različite vrste namirnica i proteinskih praškova. Ispitanici su svakodnevno koristili 10 do 70 grama soje i 60 do 240 mg izoflavona. To znači da takva količina ne smanjuje razinu testosterona kod muškaraca.

To je sjajna vijest, jer je 70 grama soje uistinu značajna količina (oko 3 mjerice sojinog proteina koje nitko ne konzumira). Na primjer, ako koristite SoyPro protein, trebate samo 40 grama nakon treninga (oko 2 mjerice).

U redu, ali što ako netko konzumira više od 70 grama soje svaki dan? Studija također govori o ovom slučaju:

To ne znači da soja ne može negativno utjecati na testosteron i plodnost ako se koristi prekomjerno. U dva slučaja prijavljena su neželjena djelovanja s 360 mg izoflavona soje dnevno tijekom 6-12 mjeseci. Ti su učinci uključivali ginekomastiju, erektilnu disfunkciju i smanjeni libido kod 60-godišnjeg muškarca koji je pio nešto manje od tri litre sojinog mlijeka dnevno i hipogonadizam i erektilnu disfunkciju kod 19-godišnjaka koji je bio na veganskoj prehrani bogatoj sojom.

Dakle, ako konzumirate manje od 70 g soje ili manje od 20 mg izoflavona dnevno, to vam neće naštetiti. Još jedna dobra vijest je da proizvođači proteina obično filtriraju (ili barem smanjuju) količinu izoflavona u svojim proizvodima2, tako da prah sojinih proteina može uzrokovati još manje problema nego hrana koja sadrži soju.

Što bi još trebali znati o sojinim proteinima?

Brzina apsorpcije soje je sporija nego kod sirutke, ali brža od one iz kazeina. Poslije treninga ona nije najbolji izbor, osim ako ste 1 sat prije treninga imali veliki obrok s dovoljno proteina. U ovom slučaju, stopa apsorpcije nije toliko značajna jer će aminokiseline biti u mišićnim stanicama kada završite s treningom (tijekom probave enzimi razgrađuju proteine u aminokiseline).

Zbog svoje brzine apsorpcije, sojin protein je idealan izbor ako trebate proteine tijekom dana, na primjer, ako vaša prehrana ne sadrži bjelančevine ili pak nemate vremena i uvjeta da sjednete i u miru jedete.

Soja je u tim slučajevima još bolja od sirutke.

0,91 kg 
 / 5.0
 
135,00 kn

Kako mišići rastu isključivo od proteina, vrlo je važno da se ti blokovi stalno podupiru. Dakle, ako hrana ne sadrži bjelančevine, nakon obroka popijte šejk od sojinih proteina. To možete napraviti za manje od minute, bilo kada, bilo gdje. Sve što trebate je šejker i voda.

Još jedna prednost soje je da može učinkovito povećati razinu hormona rasta zahvaljujući aminokiselini zvanoj arginin. Sojin protein sadrži 4 puta više arginina od proteina sirutke.

Osim toga, meta-analiza navodi sljedeće:

  • industrija soje financirala je mnogo istraživanja, i iako ta istraživanja nisu bila nužno pristrana ili pogrešna, vrijedno je uzeti u obzir ovu činjenicu (nije navedeno koje su studije plaćene, ali možete biti sigurni da to nije jedna od njih)
  • soja ne utječe na rad štitnjače kod ljudi
  • soja može biti korisna za muškarce koji su izloženi riziku od razvoja raka prostate
  • sojini izoflavoni mogu smanjiti simptome menopauze, navale vrućine

Zaključak

Sojine proteine i sojinu hranu možete bezbrižno konzumirati, ali ne u prekomjernim količinama. "Prekomjerna količina" znači više od 70 grama soje dnevno ili 240 mg izoflavona. Najbolje vrijeme za konzumiranje sojinog proteina je po danu zbog srednje brzine apsorpcije, ali ga također možete miješati s proteinom sirutke nakon treninga. Na taj način ćete brzo i kontinuirano podržavati mišiće aminokiselinama.

Reference:

1: Is soy good or bad for you? Our evidence-based analysis features 72 unique references to scientific papers.

2: Anderson RL, Wolf WJ. Compositional changes in trypsin inhibitors, phytic acid, saponins and isoflavones related to soybean processing . J Nutr. (1995)


Najpopularniji ShopBuilder mjesečni članci
Vječna zabluda i jedno od najčešćih pitanja koje dobivamo: Što je trening za isklesano tijelo? Postoji li netko tko još nije čuo za takozv...
Počinjete s transformacijom tijela, ali ne želite čitati sve naše članke kako biste pronašli konačnu istinu? Pročitajte naš sažetak: 50 savj...
U ovim člancima možete pronaći informacije o raznim planovima prehrane i dietama....
Povećanje tjelesne mase: radite to pametno inače ćete potrošiti nekoliko godina vašeg vremena. Pokazat ćemo vam jedini ispravan način poveća...
Ovaj program tjelovježbe služi početnicima za pripremu duha i tijela za vježbanje s utezima. Radi se o vježbama pri kojima će se zglobovi i ...

Imaš li pitanje vezano za ovaj članak? Postavi ga!

Nakon registracije prijavljeni korisnici mogu postavljati pitanja!
Molimo, prijavi se!