Rižin protein

19-07-2017
 / 5.0
Prijavi se, kako bi mogao ocijeniti ovaj članak! Prijava/Registracija
Što možete postići uzimanjem rižinog proteina

  • Izvor proteina bez laktoze i mliječnih proteina
  • Obično ne sadrži ni druge alergene i idealan je izbor za vegetarijance i vegane.

2,35 kg 
 
 
351,59 kn
0,5 kg 
 
 
86,14 kn


Pregled

Nažalost, sve više ljudi pati od intolerancije na neku vrstu proteina ili spojeva proteina, a intolerancija na laktozu svakodnevna je pojava. Nema sumnje: nažalost, iz godine u godinu povećava se broj osoba koje su alergične ili intolerantne na određene namirnice. Rižini proteini kao dodatak prehrani izvor su proteina s dobrim profilom aminokiselina za tijelo. Čak ih i osobe koje su intolerantne na mliječne proteine mogu konzumirati bez problema, primjerice ako imaju poteškoća s probavom mliječnih proteina ili ih uopće ne mogu probaviti. Često takve osobe imaju problema i s drugim izvorima proteina, uključujući proteine soje ili druge izvore životinjskih proteina poput proteina jajeta, te ponekad izbjegavaju goveđe proteine zbog intolerancije ili posebnih prehrambenih navika (vegetarijanci ili vegani).

Biološka vrijednost čistih rižinih proteina iznosi između 70 i 85, ovisno o proizvodu. Razlika u vrijednosti između različitih proizvoda javlja se iz više razloga: profil aminokiselina rižinih proteina u načelu je cjelovit. Međutim, oni ne sadrže dovoljno histidina i lizina za ljudsko tijelo, a udio je triptofana zanemariv. Iz tog se razloga često upotpunjuju drugim biljnim proteinima, uglavnom proteinima graška. Rezultat je proizvod s uravnoteženim profilom aminokiselina. To znači da možete pronaći matrice proteina označene kao rižine proteine koji sadrže i proteine graška kako bi, primjerice, profil aminokiselina bio potpuniji i tekstura ugodnija. Međutim, kao i kod drugih izvora, biološka vrijednost rižinih proteina ne ovisi samo o količini i omjeru aminokiselina za određeni proizvod, već i o probavljivosti i stvarnoj stopi apsorpcije. Budući da je riječ o izvoru koji se lako i relativno brzo probavlja, rižini proteini dobro stoje u tom pogledu. Iako proizvod koji se sastoji isključivo od riže ima slab profil aminokiselina, znatno je bolji od, primjerice, proteina soje ili kazeina u pogledu probavljivosti i apsorpcije (međutim, spora je apsorpcija poželjno svojstvo).

Prednost je rižinih proteina i to što njihova proizvodnja ne zahtijeva tehnološka rješenja koja nisu ekološki prihvatljiva, ali koja su potrebna za proizvodnju proteina životinjskog podrijetla. Stoga možemo reći da su rižini proteini ekološki prihvatljivi. Budući da su ciljna skupina za proizvode koji sadrže rižine proteine osobe koje su alergične na određene namirnice te vegetarijanci i vegani, u većini slučajeva kvalitetni proizvodi od rižinih proteina uopće ne sadrže gluten, laktozu ni proteine mlijeka i soje. (Riža je sama po sebi izvor proteina bez glutena. Međutim, tijekom prerade može doći do kontaminacije s gore navedenim alergenima s obzirom na to da se proizvodi od proteina obično proizvode u tvornicama u kojima se prerađuju i ti alergeni.)

Profil aminokiselina rižinog proteina (za 100 g čistih proteina):

Esencijalne aminokiseline:

Izoleucin: 4400 mg
Leucin: 8300 mg
Valin: 6000 mg
Lizin: 3400 mg
Metionin: 3170 mg
Fenilalanin: 5450 mg
Treonin: 3600 mg
Triptofan: 1200 mg

Neesencijalne aminokiseline:

Alanin: 5400 mg
Arginin: 9100 mg
Asparaginska kiselina: 8600 mg
Cistein: 2400 mg
Glutamin: 17.200 mg
Glicin: 4250 mg
Histidin: 2100 mg
Prolin: 4900 mg
Serin: 4800 mg
Tirozin: 5400 mg

Zašto se preporučuje uzimanje

  • Rižin protein ne sadrži laktozu.
  • Ni gluten.
  • Uglavnom ne sadrži ni druge alergene.
  • Savršen je nadomjestak za osobe koje ne konzumiraju ili ne smiju konzumirati životinjske proteine ili soju iz bilo kojeg razloga.
  • Lako je probavljiv i rijetko uzrokuju želučane ili crijevne poteškoće.

Dodatne prednosti

Kao i svi proizvodi od proteina, rižini se proteini mogu upotrebljavati za kuhanje ili pečenje. Zbog konzistencije kao kod pšenice i neutralnog okusa rižini su proteini dobar nadomjestak za brašno u mnogim jelima. Hrana neće biti samo konzistentnija, nego i bogatija proteinima.

Način uzimanja

Rižin protein možete konzumirati kao nadomjestak za druge životinjske ili biljne proteine u količini koja odgovara vašim osobnim potrebama.

Kontraindikacije

U iznimno rijetkim slučajevima javlja se intolerancija na rižin protein. U tom ga slučaju trebate izbjegavati.

Nuspojave

Nema poznatih nuspojava. Rijetko može uzrokovati želučane ili crijevne poteškoće, ali to ovisi i o drugim aditivima u određenom proizvodu (zaslađivači, bojila itd.)

Kontraindikacije i ograničenja

Nema.


Najpopularniji ShopBuilder mjesečni članci
Brojni bodibilderi i drugi sportaši smatraju čučnjeve prilično jednostavnom vježbom. Na prvi pogled djeluje kao da samo trebate staviti šipk...
Moćne ruke možemo izgraditi prilično jednostavno. Ali što ako se vaše ruke dobro razviju, međutim niste zadovoljni njihovim izgledom? Na pri...
Neka dignu ruku oni koji su čuli da praškovi samo napumpaju mišiće i da se njihovi konzumenti smanje nakon što ih prestanu uzimati. Kladimo ...
Proljeće je krajnje vrijeme kada rekreativci počnu spremati svoje tijelo za ljeto. Naravno, za sve što se radi u zadnji čas očekuju se brzi...
Gubitak kilograma za žene je oduvijek predstavljao dilemu: što jesti, a što bi se trebalo izbjegavati? Koje su osnove prehrane i kako bi pla...

Imaš li pitanje vezano za ovaj članak? Postavi ga!

Nakon registracije prijavljeni korisnici mogu postavljati pitanja!
Molimo, prijavi se!