Vitamin E

 / 4.9
Prijavi se, kako bi mogao ocijeniti ovaj članak! Prijava/Registracija
Što možete postići uzimanjem vitamina E
Neutralizira štetne slobodne radikale
Vitamin E ima ključnu ulogu u zaštiti staničnih membrana. Jedan je od najsnažnijih antioksidansa za neutralizaciju slobodnih radikala. Štiti srčani mišić, ali i druge mišiće. Usporava proces starenja u stanicama.
Pozitivan utjecaj na kardiovaskularni sustav
Pozitivno utječe na srce i vaskularni sustav tako što usporava starenje stanica tih organa.

100 g.k. 
 
 
95,00 kn
100 g.k. 
 
 
64,55 kn
60 kap. 
 
 
56,59 kn
60 g.k. 
 
 
79,09 kn


Vitamin E jedan je od najsnažnijih antioksidansa topivih u masti. Ima važnu ulogu u prevenciji nekoliko bolesti poput bolesti srca ili raka. Snažno djeluje na staničnoj razini i time može usporiti starenje.

Pregled

Vitamin E zajednički je naziv za grupu tokoferola. Tokoferoli se javljaju u 4 oblika: alfa, beta, gama i delta-tokoferol. Najčešći i najučinkovitiji oblik vitamina E jest alfa-tokoferol. Budući da je vitamin E topiv u mastima, tijelo ga može dugo čuvati u jetri i adipoznim tkivima. Može ga se pronaći samo u nekolicini namirnica, a većina ih je bogata mastima. Stoga ljudi čija prehrana uključuje malo masti, poput bodybuildera, možda ne dobivaju dovoljno vitamina E. Njima se preporučuje uzimati vitamin E kao dodatak prehrani.

Zašto ga se isplati uzimati

Jedna od glavnih uloga vitamina E zaštita je staničnih membrana. Štoviše, on pogoduje apsorpciji vitamina K i selenija. Vitamin E poglavito je važan zbog svojeg antioksidanskog učinka: pomaže neutralizirati slobodne radikale koji mogu naštetiti stanicama.

A zaštitom staničnih membrana može čak i spriječiti rak. Međutim, medicina snažno osporava ovu tvrdnju: uostalom, jednostavna tvar koja se prirodno nalazi u hrani navodno sprečava bolest koja se smatra neizlječivom. Osim toga, vitamin E može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti poput srčanog ili moždanog udara jer smanjuje razinu LDL-kolesterola i sprečava nastanak krvnog ugrušaka. Ako se uzima zajedno s vitaminom C, može spriječiti i arteriosklerozu.

Dodatne prednosti

Detoksifikacija tijela
Ima veoma važnu ulogu u zaštiti pluća od štetnih utjecaja dima cigareta i zagađenog zraka.
Sprečava znakove starenja
Štiti kožu, kosu, nokte i oči od znakova starenja.

Kako se upotrebljava

Označavanje: neke oznake navode količinu u internacionalnim jedinicama (IU). 1 IU vitamina E = 0,67 mg. Ali ovo vrijedi samo za d-alfa tokoferol. Takozvana „aktivnost vitamina E” razlikuje se za svaki tokoferol. To je razlog zašto je uveden UI: kako bi se standardiziralo koliko je miligrama aktivne tvari ekvivalentno učinku istog vitamina E u svakom obliku tokoferola.

Aktivna tvar 1 IU = ? mg
d-alfa-tokoferol 0,67 mg = 1 IU
d-alfa-tokoferol acetat 0,73 mg = 1 IU
dl-alfa-tokoferol 0,91 mg = 1 IU
dl-alfa-tokoferol acetat 1 mg = 1 IU
d-beta-tokoferol 1,67 mg = 1 IU
d-gama-tokoferol 6,67 – 2,22 mg = 1 IU
d-alfa-tokotrienol 3,33 mg = 1 IU
d-delta-tokoferol 66,67 mg = 1 IU

Količina: Preporučena dnevna količina iznosi 8 mg za žene i 10 mg za muškarce (ovo je ekvivalentno 12 – 15 IU). Ipak, ova je količina jedva dovoljna za zadovoljavanje osnovnih potreba za vitaminom E. Potrebna je puno veća količina za antioksidansno djelovanje. Normalnim se smatra 400 do 1200 IU dnevno (to je 1 – 3 kapsule od 400 IU).
Ako je unos vitamina E manji od potrebne dnevne količine, može doći do oštećenja živaca, a može se i skratiti životni vijek crvenih krvnih stanica.
Unos velikih količina vitamina E (2000 mg ili 2 – 3000 IU dnevno) nema poznatih štetnih učinaka. U najgorem slučaju može uzrokovati glavobolju ili dijareju kod osoba osjetljivih na masti (jer se uglavnom unosi u obliku ulja). Nadalje, visok unos vitamina E može spriječiti apsorpciju vitamina A.

Savjet: u stručnoj literaturi nema konsenzusa po pitanju je li vitamin E iz prirodnih izvora (d-alfa-tokoferol) učinkovitiji od vitamina E iz umjetnih izvora (dl-alfa-tokoferol – jedno „L” više). Međutim, istraživanja i usmena predaja često podržavaju stav da je prirodni oblik bolji. No postoji još jedna pretpostavka, a to je da se naša tijela mogu najbolje nositi s mješavinom tokoferola jer je ona najsličnija prirodnom obliku. I ovo se gledište čini logičnim.

Vrijeme uzimanja: Idealno vrijeme za uzimanje vitamina E kao dodatka prehrani jest prije doručka ili večere. Uzimanjem vitamina E prije ili tijekom obroka možete izbjeći iritaciju želuca.

Na koži: ulje iz kapsula s vitaminom E može se upotrebljavati i na koži.

Sinergije

  • Antioksidanski učinak vitamina E može se poboljšati kombiniranjem s drugim antioksidansima: ALK-om (alfa lipoična kiselina), vitaminom A, vitaminom C ili beta-karotenom.
  • Selenij pomaže u apsorpciji vitamina E.
  • Kombinacija 1000 mg vitamina C, 500 mg vitamina E i 30 mg beta-karotena može značajno podići razinu superoksidne dismutaze (SOD), najsnažnijeg antioksidanskog enzima u tijelu, čime se ostvaruje najveća moguća zaštita od različitih štetnih i kataboličkih procesa.

Prirodni izvori

Glavni su izvori vitamina E orašasti plodovi. Pšenične klice jedan su od najbogatijih izvora: 2 žlice sadrže 40 mg vitamina E.

Moguće nuspojave

Toksičnost: iako je vitamin E topljiv u masti, toksičnost je iznimno rijetka.

Popis zabranjenih tvari: nema ih.

Povijest vitamina E...

Vitamin E jedan je od vitamina topljivih u masti (A, D, E i K) koji su nužni za život. Neophodan je za normalan rad živčanih stanica, mišićnog tkiva i imunološkog sustava te štiti tijelo od štetnih utjecaja neutralizacijom slobodnih radikala.

Ubrzava oporavak nakon naporne tjelovježbe
Tijekom intenzivne vježbe s utezima dijelovi vašeg mišićnog tkiva pucaju, ali ovo je prirodan proces. Vaš će sustav popraviti ove mikro-traume izgrađivanjem većeg i snažnijeg mišićnog tkiva. A vitamin E ima važnu ulogu u ovom procesu. Istraživanja su pokazala da vitamin E znatno ubrzava oporavak nakon tjelovježbe. Ovime omogućuje puno učinkovitiju sintezu proteina i pomaže u prevenciji simptoma pretreniranosti.

Jedna je studija pokazala da vitamin E poboljšava osjetljivost mišićnih stanica na inzulin. Tako mišićne stanice mogu primati više hranjivih tvari: aminokiseline, šećer iz krvi i druge hranjive tvari brže i učinkovitije dolaze do mišićnih stanica osiguravajući optimalnu sintezu proteina. Ako se uzima odmah nakon tjelovježbe, vitamin E znatno smanjuje vrijeme potrebno za oporavak.

Dodatne prednosti
Vitamin E ispitan je u nekoliko studija koje su pokazale pozitivne utjecaje kod sljedećih simptoma i bolesti:

  • simptomi menopauze
  • kardiovaskularne bolesti
  • visok krvni tlak
  • Alzheimerova bolest
  • rak i drugi tumori
  • artritis
  • senilnost
  • začepljene arterije, arterioskleroza
  • različite bolesti oka
  • srčani udar
  • mišićna distrofija
  • fibromialgija
  • HIV (AIDS)
Korištena literatura

Slični članci
Animal Pak jedan je između najstarijih dodataka prehrani koji je još uvijek dostupan na tržištu. Sadrži tvari koje su apsolutno esencijalne za optimalan rast mi...
Obične multivitamine (odnosno drugim riječima vitaminske i mineralne formule) možete prepoznati po njihovoj veličini pakiranja. Pošto ne mogu stati u jednu tabl...

Imaš li pitanje vezano za ovaj članak? Postavi ga!

Nakon registracije prijavljeni korisnici mogu postavljati pitanja!
Molimo, prijavi se!