Zobena kaša

 / 4.8
Prijavi se, kako bi mogao ocijeniti ovaj članak! Prijava/Registracija
Zašto bi je trebali jesti?
  • Pomaže smanjiti razinu kolesterola
  • Povećava osjećaj sitosti i pomaže kod mršavljenja
  • Bogat izvor vitamina i minerala
  • Smanjuje rizik od kancerogenih bolesti

1 kg 
 / 5.0
4%   16,36 kn  
15,68 kn


Opis

Uporaba

Zobena kaša je grubo mljevena zob ili narezana na komadiće, a ponekad je poparena, sploštena i valjana. Instant zobena kaša se prodaje u kuhanom ili suhom obliku, obično s dodanim okusima1. Zobena kaša se koristi kao sastojak za zobena peciva i kolače, a zobene pahuljice i za zobeni kruh. Također se koristi kao sredstvo za zgušnjavanje u nekim proizvodima (konzervirani chili con carne) kao i u alkoholnim pićima, kozmetici, šamponima i hrani za životinje.

Zdrav doručak

U zadnjim godinama zanimanje za zobenu kašu se je zbog njezinih dobrobiti jako povećalo. Čak mala količina značajno smanjuje kolesterol zbog sadržaja vlakana topivih u vodi.3 Kada su istraživanja pokazala da zobena kaša može smanjiti razinu kolesterola, svi su poludjeli za njom. Sve je počelo u 80. godinama u SAD, s vrhuncem u 1989. godini 4,5. Zatim je u 90.-ima opet nestala. Njezina popularnost ponovno je počela rasti od 1997. godine, kada je FDA organizacija potvrdila da zobeni proizvodi mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti kada se kombiniraju s prehranom koja sadrži malo masti. Pripisuje joj se sadržaj beta-glukana. Zobena kaša je dio esencijalne prehrane sportaša, prvenstveno snažnih sportskih natjecatelja. Sadrži puno ugljikohidrata i topiva vlakana koje usporavaju metabolizam i stabiliziraju razinu glukoze u krvi. Osim toga zobena kaša sadrži puno više vitamina B i kalorija u odnosu na ostale žitarice. 6 GI kuhane zobene kaše je puno niži nego kod nekuhanih žitarica s obzirom da su topiva vlakna više prisutna nakon kuhanja, pa tako usporavaju oslobađanje glukoze u krvotok. Ali budite oprezni sa zobenim proizvodima s okusima i ostalim žitaricama za doručak jer često sadrže šećer i ostale aditive koji mogu utjecati na glikemijski indeks.

Kratka povijest i tradicija

Zobena kaša bila je tradicionalno jelo u ruralnom području. Ima dugu tradiciju u škotskoj kulinarskoj tradiciji jer je zob pogodnija od pšenice, primjerice u kratkoj i mokroj sezoni rasta. Na taj način zob je postala glavna žitarica u regiji. Stare škole u Škotskoj imale su blagdan zvan Ponedjeljkov obrok kako bi omogućili svojim studentima da se vrate na voje farme i požanju više zobi za hranu.

Samuel Johnson je u prezirnom smislu u svom rječniku opredijelio definiciju zobi: "Žitarica koju u Engleskoj obično davaju konjima, a u Škotskoj jača ljude." Njegov biograf, James Boswell, rekao je da mu je Lord Elibank po Sir Walter Scottu odvratio, "Naravno i gdje drugdje ćete vidjeti takve konje i takve ljude? "8

U Škotskoj obično namoče zobenu kašu preko noći u soljenoj vodi te je ujutro skuhaju na maloj vatri dok se ne zgusne.

U Škotskoj se zobena kaša radi sa mljevenjem zobi u prah. Dostupno je više vrsta: od grubo mljevene do fino mljevene zobi. Najviše se koristi kao:

  • Tradicionalna zobena kaša
  • Brose: gusta mješavina s nekuhanom zobenom kašom (ili srednjom zobenom kašom koja je suho popržena) s dodanim maslacem.
  • Gruel: je zobena kaša pomiješana s hladnom vodom. Voda se zagrijava naknadno: daje se djeci i bolesnicima kao lijek.
  • Sastojak za pečenje:
    • Kod pripreme zobenih peciva
    • Sredstvo za zgušnjavanje u proizvodima od preradi
    • Premaz za sir Caboc
    • Za pripremu pudinga
    • S goveđom krvlju, soli i paprom za pripremu jela Highland black pudding (marag dubh).
    • Pomiješana s mašću, vodom, lukom i začinima, kuhana u kravljim crijevima za pripremu jela “marag geal”
    • Sjeckana s pečenim jajima za doručak. Slađa verzija sa sušenim voćem također je poznata.
    • Glavni sastojak jela haggis (mljeveno meso i zobeno brašno punjeno u ovčjem želucu).

Nekoliko starih škotskih pravila vezanih uz zobenu kašu:

  • Trebala bi se pojesti odmah kada se dignete.
  • Za vrijeme kuhanja se mora miješati u smjeru kazaljke na satu.
  • Srednje mljevena zobena kaša najbolja je za ovu svrhu, ali kuhana zobena kaša nakon namakanja preko noći bogatija je hranljivim tvarima.
  • Mlijeko bi se trebalo servirati odvojeno.

Skandinavija

Tradicionalni škotski doručak sastavljen je od tople zobene kaše s prstohvatom soli, a ponekad i s dodanim grožđicama i/ili bademima. Toplu zobenu kašu serviraju i s mlijekom i kefirom, dok na vrh dodaju šećer, džem, jabučni preljev, a ponekad i med.

U Danskoj često jedu sirovu zobenu kašu s hladnim mlijekom, dodanim šećerom, grožđicama i svježim voćem.

Vermont

Zobena kaša u američkoj državi Vermont ima dugu tradiciju, a porijeklo dolazi iz škotskih korijena. Zobenu kašu namoče preko noći u hladnoj vodi, soli i javorovom sirupu. Ujutro dodaju još mljeveni muškatni oraščić, cimet a ponekad i đumbir. Kuha se 90 minuta, dok se servira s maslacem ili mlijekom. Danas kuhaju kašu 10 do 30 minuta na većoj temperaturi. Vermont je vodeća država u Sjedinjenim državama Amerike po konzumiranju kuhane zobene kaše po stanovniku. Drugi način konzumacije je prelivena zobena kaša s javorovim sirupom i vanilijevim sladoledom, što predstavlja dobar kontrast vrućoj zobenoj kaši.9

Ostale dobrobiti

  • Odličan je izvor kalcija, posebice kada se pripremi s mlijekom. Tako jača zube i kosti te smanjuje rizik od osteoporoze.
  • Izvor je vitamina i minerala; sadrži značajnu količinu vitamina B1, kao i vitamina B2, B3, B6 i K. Dobar je izvor vitamina E, a baš tako je i bogata cinkom, selenom, bakrom, željezom, manganom i magnezijem.
  • Povećava osjećaj sitosti. Ljudi koji jedu zobene pahuljice za doručak, manje su skloni konzumiranju grickalica prije ručka.
  • Sadrži puno vlakana koji imaju koristan učinak na razinu kolesterola i probavu.
  • Obrok je s niskim sadržajem masnoća. Čak konzumiranje većih količina zobene kaše ne uzrokuje gojaznosti jer se visok sadržaj ugljikohidrata sporo apsorbira zbog vlakana.
  • Njezin sadržaj u vodi topljivih vlakana smanjuje razinu LDL-ja (“lošeg”) kolesterola, dok istovremeno ne smanjuje razinu HDL-a (“dobrog”) kolesterola. To je zbog toga jer njegova vlakna topiva u vodi (beta-glukan) apsorbiraju nešto kolesterola u probavnom sustavu. Tako se apsorbiran kolesterol eliminira iz tijela.
  • Pošto vlakna uspore probavu škroba i drugih ugljikohidrata, nema razloga za strah od oscilacija inzulina. To je dobra novost, posebice za diabetične bolesnike.
  • Pomaže zaštititi od kancerogenih bolesti. Njegova netopiva vlakna pomažu smanjiti toksičnost određenih kiselina. Istovremeno njegovi fitokemici sprječavaju pojavu karcinoma.
  • U usporedbi s drugim biljkama sadrži puno bjelančevina.
  • Pomaže kod sprječavanju srčanih bolesti.
Recepti sa zobenom kašom
Reference
  1. Trowbridge Filippone, F. (2007) "Oatmeal Recipes and Cooking Tips" About.com
  2. Prewett's (manufacturer of oatmeal)
  3. Mayo Clinic Staff. Cholesterol: The top five foods to lower your numbers. MayoClinic.com, http://www.mayoclinic.com/health/cholesterol/CL00002.
  4. Spokane Chronicle - Jan 24, 1990
  5. "How I Made $812 in the Oat Bran Craze". 1989-10-09. http://money.cnn.com/magazines/fortune/fortune_archive/1989/10/09/72556/index.htm. Retrieved 2009-08-30.
  6. New Standard Encyclopedia, 1992 by Standard Educational Corporation, Chicago, Illinois; page O-8.
  7. http://wiki.answers.com/Q/What_did_the_poor_people_eat_in_the_Victorian_times
  8. The Life of Samuel Johnson, LL.D.: Including a Journal of His Tour to the Hebrides. Volume 3 by James Boswell. Publisher: Derby & Jackson, New York, 1858. Page 11.
  9. Maholo: Oatmeal Facts, Figures, and Sites

Imaš li pitanje vezano za ovaj članak? Postavi ga!

Nakon registracije prijavljeni korisnici mogu postavljati pitanja!
Molimo, prijavi se!